Blog
Οσο κι αν βράσουν, δεν τρώγονται με τίποτα
ΑΝΘΗΣΗ ΕΚ ΝΕΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 850 ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ * ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ «ΓΑΜΟ ΧΩΡΙΣ ΡΙΣΚΟ» ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 80% ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥΣ
Στης ακρίβειας τον καιρό... βάλθηκα να παντρευτώ
«Νεολαίοι, σαν εσένα. Τι περίμενες να δεις, μουστακωτές γεροντοκόρες;»
Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
Μια χρυσή καρδιά και στο εσωτερικό της οι νεόνυμφοι σε ρομαντικό τετ α τετ. Από κάτω με γραμματοσειρά ευχετήριας κάρτας του 1980 προτροπές για γάμο «με εχέγγυα», «χωρίς ρίσκο». Θα μπορούσε να είναι παντιέρα της κιτς αισθητικής, εκτός από σήμα κατατεθέν ενός γραφείου συνοικεσίων. Γαλλιστί, γραφείο διαπροσωπικών σχέσεων. Πρόκειται για ένα από τα 850 γραφεία συνοικεσίων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και διανύουν παραδόξως, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους, τη χρυσή εποχή τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες των ιδιοκτητών τους, η πλειονότητα των πελατών είναι νέοι μεταξύ 25 - 45 ετών, οι οποίοι «τα έζησαν όλα νωρίς και βαρέθηκαν να κάνουν εκπτώσεις».
Δύο γάμοι την ημέρα
Σύμφωνα με τον κ. Αυδίκο, «είναι η ίδια η κοινωνική και οικονομική εξέλιξη. Ο κόσμος άλλαξε, η κοινωνική συνοχή χάθηκε, οι παρέες και η γειτονιά άλλαξαν μορφή. Ακόμη, η επέκταση του ωραρίου εργασίας, η έλλειψη δικτύων επαφής, το δρομολόγιο "σπίτι-δουλειά-σπίτι" έκλεισε το σύγχρονο άνθρωπο μέσα σε τείχη μοναξιάς. Οταν λοιπόν λείπει ο χρόνος, όταν απουσιάζει η εμπιστοσύνη, όταν η καριέρα γίνεται αυτοσκοπός, όταν το κυνήγι των αγαθών έγινε ο νέος θεός του σύγχρονου ανθρώπου, τότε για κάποιους απ' αυτούς το να καταφύγουν σε διαμεσολάβηση, σ' ένα γραφείο συνοικεσίων, είναι μια κάποια λύση». Ολα αυτά στις περιπτώσεις, φυσικά, που υπάρχει ακόμη δουλειά και όχι ταμείο ανεργίας ή απεγνωσμένο ψάξιμο για κάποια δουλειά.
Από το 1939 έχει το γραφείο διαπροσωπικών σχέσεων στο Κολωνάκι ο πρόεδρος του Συλλόγου Γραφείων Συνοικεσίων, Γιώργος Πάπας, συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε ο παππούς του. Καθημερινά πραγματοποιεί κατά μέσον όρο 2 γάμους. Ο μεγαλύτερος πελάτης του είναι 85 ετών. «Μη σας φαίνεται περίεργο. Εχω δει ανθρώπους 80 και 85 ετών να ανανεώνονται μέσα από τη συντροφικότητα. Να αναγεννιούνται τα κύτταρά τους», συνεχίζει. «Η κρίση απέδειξε πως η λύση στη μοναξιά δεν είναι το χρήμα, αλλά η συντροφικότητα και η αγάπη. Κάθε μέρα συναντώ μοναχικούς ανθρώπους και είναι πρόκληση για μένα να τους αποκαταστήσω». Σύμφωνα με τον ίδιο και έπειτα από έρευνα που έχει κάνει, το 60% των πελατών που παίρνουν την απόφαση να επισκεφτούν κάποιο γραφείο είναι άγαμοι, μεταξύ 32 - 45 ετών. Η πελάτισσα που επισκέφτηκε πρόσφατα γραφείο συναδέλφου του ήταν μεγαλοκοπέλα. Ηταν, όπως έλεγε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας (στην ταινία «Ο Ρωμιός έχει φιλότιμο»), «30 ετών και 750 μηνών». Σε μια ολιγόλεπτη συζήτηση που είχαμε, εκθείασε τη διαδικασία του προξενιού και δήλωσε ευχαριστημένη από τα 7 ραντεβού που είχε το τελευταίο 6μηνο. «Τα βρήκατε με κάποιον;». «Οχι ακριβώς. Θέλω να δω μερικούς ακόμα», είπε με ύφος νοικοκυράς που διαλέγει φρούτα στη λαϊκή.
«Μη φαντάζεσαι ότι εδώ έρχεται η Γεωργία Βασιλειάδου και ζητάει τον Μπραντ Πιτ. Υπάρχει αυτογνωσία. Επιπλέον, βάζω κι εγώ το χεράκι μου για τις προσμείξεις», λέει η κυρία Λούη, αναφερόμενη στους συνδυασμούς και τις αλχημείες που κάνει προκειμένου να πετύχει τον κατάλληλο συνδυασμό κοινωνικού, μορφωτικού και οικονομικού status.
Στον καλαίσθητο χώρο του «εργαστηρίου σχέσεων», ιδρύτρια του οποίου είναι η Λένα Καστρησίου, «ένας εξειδικευμένος σύμβουλος αναλαμβάνει να καταλάβει τι ακριβώς ψάχνει ο πελάτης και να κατανοήσει τις ανάγκες του ώστε να δημιουργήσει το "προφίλ" του ιδανικού συντρόφου. Αυτό σημαίνει ότι τρώω πολλές ώρες από τη ζωή μου για να κάνω τους κατάλληλους συνδυασμούς. Δεν είναι εύκολο», λέει η ίδια. Οι πελάτες της επιχείρησής της, την οποία εμπνεύστηκε στην Αμερική κατά την περίοδο των σπουδών της, είναι μεταξύ 28 - 55 ετών. Εχει στην κατοχή της τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και τους έχει περάσει από πολλές συνεντεύξεις. «Είχα αμφιβολίες αν θα πιάσει στην Ελλάδα. Ομως η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Η διασκέδαση δεν είναι, πλέον, προτεραιότητα και δύσκολα οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους. Η μοναξιά είναι μεγάλο θέμα. Μοναξιά και άγχος», λέει η ίδια.
H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝH
ΕΛΛΑΔΑ 31.07.2011
Της Ιωαννας Φωτιαδη
Τριακόσια «γραφεία γνωριμιών» δραστηριοποιούνται αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας, ακόμα και σε μικρές πόλεις, με τον «κύκλο εργασιών» τους να έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια. Στην εποχή των εύκολων γνωριμιών, η ανασφάλεια, ο φόβος της μοναξιάς, ίσως η απογοήτευση από προηγούμενες σχέσεις, οδηγούν πολλούς να δοκιμάσουν την τύχη τους μέσω προξενιών και να εμπιστευτούν τους... επαγγελματίες του είδους.
Εκπρόσωποι των γραφείων συνοικεσίων κάνουν λόγο για αύξηση του πελατολογίου τους κατά 30% - 85% τα τελευταία δύο χρόνια, συνδέοντας άμεσα το φαινόμενο και με την οικονομική κρίση. To πιο εντυπωσιακό, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ότι το 60% των εγγραφών αφορά νέους ανθρώπους που δεν έχουν ξαναπαντρευτεί, όπως λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Πάππας, η οικογένεια του οποίου διατηρεί γραφείο στο Κολωνάκι εδώ και τρεις γενιές. Τα νέα μέλη -μεταξύ των 10.000 που έχουν απευθυνθεί το τελευταίο διάστημα- είναι 25 έως 45 ετών, η μέση ηλικία για τις γυναίκες είναι τα 27 χρόνια και για τους άνδρες λίγο πάνω από τα 30. Μεταξύ αυτών «ανώτατα στελέχη πολυεθνικών, γραμματείς υπουργών κ. ά.» σημειώνει ο ίδιος, για να δείξει ότι πελάτες είναι και άτομα που και λόγω επαγγέλματος έχουν κύκλο γνωριμιών αλλά χτυπούν την πόρτα του γραφείου του. Μάλιστα, μια πρόσφατη οικονομική προσφορά, το καλούμενο Speed Dating (συνομιλία λίγων λεπτών με άτομα του άλλου φύλου συνοδεία ποτού), προσείλκυσε πολλούς ενδιαφερομένους ενώ τα τηλεφωνικά κέντρα των γραφείων είναι συνήθως κατειλημμένα.
«Ασφαλείς επιλογές»
Η ερμηνεία που δίνει η κ. Κατερίνα Λούη, που προΐσταται γραφείου με παράδοση 70 ετών στον Πειραιά, αγγίζει περισσότερο την ψυχολογία αυτών που εμπιστεύονται τα προξενιά. «Ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι η μόνη πηγή θετικής ενέργειας είναι η οικογένεια, γι' αυτό αλλάζουν τις προτεραιότητές τους και γι' αυτό πιστεύουμε ότι κάνουμε λειτούργημα, προσφέροντας στους νέους ασφαλείς επιλογές και τους προστατεύουμε από την απογοήτευση και το «ξόδεμα» σε τυχαίες γνωριμίες». Δεν είναι τυχαίο ότι γραφεία ανοίγουν και σε κωμοπόλεις με πληθυσμό 2.000 κατοίκων, όπου μέχρι πρόσφατα οι γνωριμίες γίνονταν ατύπως από... ερασιτέχνες προξενητές. Ανησυχητικό είναι ότι στην περιφέρεια παρατηρείται «υπερπροσφορά» ανδρών, λέει η ίδια.
Η κ. Λούη ισχυρίζεται ότι έχει κάνει ρεκόρ Γκίνες, καθώς έχει φθάσει τα 22.000 μέλη - ειδικότητά της οι διεθνείς γάμοι. «Συνεργαζόμαστε με Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από Ελληνες ομογενείς που επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια με ομοεθνή τους». Μη φανταστείτε, όμως, πλοία «φορτωμένα» με νύφες, η διαδικασία έχει εκσυγχρονιστεί. Και τα δύο γραφεία διοργανώνουν πάρτι, ταξίδια και κρουαζιέρες, ώστε οι υποψήφιοι γαμπροί και νύφες να γνωριστούν. «Δεν παντρεύουμε κανέναν με το στανιό, μια πρόταση κάνουμε» διευκρινίζουν και οι δύο. Βέβαια, για την εξεύρεση συντρόφου ίδιας εθνικότητας υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από το Διαδίκτυο. «Κάνε τη μάνα σου χαρούμενη, γνώρισε έναν Ελληνα σήμερα» προτείνει διαφημιστική καμπάνια σχετικού site. Ο κ. Πάππας, από την πλευρά του, προειδοποιεί ότι «το 70% αυτών που δημιουργούν προφίλ στο Ιντερνετ είναι παντρεμένοι». Ο ίδιος, έχοντας και άδεια «ερευνητή», δηλαδή ντετέκτιβ, «ξεσκεπάζει» τέτοιου είδους απάτες.
Οι απαιτήσεις των μελλόνυμφων άλλαξαν. «Κάποτε ζητούσαν σύντροφο ίδιου πολιτικού προσανατολισμού, αν ο άντρας ήταν ΠΑΣΟΚ και του σύστηνα γυναίκα από τη Νέα Δημοκρατία το ραντεβού ακυρωνόταν, αλλά τώρα αυτά έχουν κοπεί, οι πελάτες μου είναι... υπερκομματικοί», ενώ «οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη «πέραση» από τις νοικοκυρές, γιατί το οικονομικό είναι πλέον μείζον θέμα».
Εφόσον εμπιστευθείτε τους επαγγελματίες η αποκατάσταση με... «παπά και κουμπάρο» συνήθως ακολουθεί μετά έξι έως οκτώ μήνες. Ωστόσο, για να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας, θα βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού στα «πρωτοκλασάτα» γραφεία το τίμημα είναι 700 ευρώ για την επιλογή ενός συντρόφου ζωής από προξενιό.
Οκτ, 2015
Ρεπορτάζ • Έλενα Κρητικού Φωτογραφίες • Βασίλης Νικολόπουλος
Οι επιλογές για να ερωτευτεί κανείς στο κέντρο της πόλης σήμερα, θεωρούνται απεριόριστες. Με πόση ευκολία όμως, μπαίνουμε δυναμικά στο στόχαστρο του φτερωτού αγγέλου όταν το θελήσουμε; Μια προσεκτική έρευνα στους αθηναϊκούς δρόμους μάς αποκάλυψε πως η σύγχρονη ανάγκη για αγάπη εξακολουθεί να είναι όπως ήταν στο παρελθόν: μια «δύσκολη διπλωματική αποστολή». Μόνο που αντί για τις «προξενήτρες», τον ρόλο έχουν αναλάβει πλέον τα σύγχρονα γραφεία συνοικεσίων, αλλά και πιο μοντέρνοι όροι όπως το Speed Dating.
Γραφείο συνοικεσίων – Πάππας
Ο «Πάππας» μετρά 17.600 γάμους με… παπά και με κουμπάρο
Στον τρίτο όροφο του κτιρίου, στον αριθμό 38 της Ομήρου στο Κολωνάκι, βρίσκει κανείς το γραφείο που εγγυάται «εκλεκτές γνωριμίες γάμου». Ο κ. Γιώργος Πάππας συνεχίζει το «λειτούργημα», όπως αναφέρει, που ξεκίνησε ο παππούς του το 1939. «Εστιάζουμε πάντα στην έλξη και τη χημεία των
ανθρώπων. Διαφορετικά, τα ζευγάρια έχουν ημερομηνία λήξης». Ποια άλλη μυστική συνταγή άραγε, έχει «δέσει» εδώ και τόσες δεκαετίες και με αποκορύφωμα το καλοκαίρι που μας πέρασε, 17.600 ζεύγη; Οι
λέξεις που έρχονται πρώτες στο μυαλό του ιδιοκτήτη είναι «η ασφάλεια, η εχεμύθεια και το σωστό ταίριασμα των ανθρώπων με βάση τα προσόντα και τις προτιμήσεις τους».
Οι ηλικίες που απευθύνονται στο γραφείο, ξεκινούν συνήθως από τα 27 μέχρι τα… 83 έτη. Το 50% του πελατολογίου ωστόσο, είναι νέοι, ηλικίας 27- 45 χρονών, που ενδιαφέρονται για γάμο. Ο κόσμος που επισκέπτεται το γραφείο είναι «εκλεκτός, με αξίες και μορφωμένος. Απλώς, δεν διαθέτει χρόνο για να βγει έξω και ψάχνει ασφάλεια, κάτι που δεν υπόσχεται πάντα μια τυχαία γνωριμία». Τελικά, τι αναζητά ο κόσμος όταν πρωτομπαίνει στη λογική ενός συνοικεσίου; «Ουσιαστική επικοινωνία και αγάπη», απαντά ο κ. Πάππας. Η ετήσια συνδρομή στο κυνήγι του έρωτα ανέρχεται στα 500 ευρώ, ενώ η απεριόριστη στα 700.
Καταφύγιο στα γραφεία συνοικεσίων!
Νέοι αναζητούν το σύντροφό τους για γάμο και οικογένεια
Της Αννας Κωνσταντουλάκη
Σε περίοδο κρίσης, “χρυσές δουλειές” κάνουν τα γραφεία συνοικεσίων σε όλη την Ελλάδα - σήμερα λειτουργούν 532 στη χώρα - ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση έως 20% στην ζήτηση αυτών των υπηρεσιών και μάλιστα από άνδρες και γυναίκες νέων ηλικιών με πτυχία και ικανοποιητικό εισόδημα.
Οπως λένε στην “Π” ιδιοκτήτες των πιο γνωστών γραφείων της Αθήνας, μεγάλα ποσοστά των πελατών τους είναι από την Κρήτη.
Ο Γιώργος Πάππας, πρόεδρος του Σωματείου τους, η οικογένεια τού οποίου διατηρεί ένα τέτοιο γραφείο από το 1939 στην περιοχή του Κολωνακίου, είπε στην “Π”: “Εχουμε διαπιστώσει ότι σε περιόδους κρίσης πάσης φύσεως, οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να εστιάσουν στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι συνθήκες της ζωής τούς κάνουν να αναζητούν σοβαρές ουσιαστικές σχέσεις με σκοπό να δημιουργήσουν οικογένεια. Στις μέρες μας η λέξη συνοικέσιο δεν είναι πια μεγάλο ταμπού.
Ετσι, πολλοί κάνουν το βήμα”.
Οπως λέει ο ίδιος, η ζήτηση υπηρεσιών έχει αυξηθεί περίπου έως 20% ενώ σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 532 γραφεία συνοικεσίων.
Οι πελάτες των γραφείων είναι κάθε ηλικίας ενώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ηλικίας 35-42 ετών, άνδρες και γυναίκες, που έχει αποφασίσει να φτιάξει τη ζωή του με την βοήθεια ενός γραφείου συνοικεσίων. Ο κος Πάππας σημειώνει ακόμη ότι στην εποχή μας το 60-65% των πελατών είναι πανεπιστημιακής μόρφωσης.
Τι ζητούν άνδρες και γυναίκες
Ο πρόεδρος του Σωματείου τονίζει ότι για να πετύχει μια γνωριμία σημαντικο ρόλο παίζουν η επικοινωνία και η χημεία και όχι τόσο η οικονομική κατάσταση.
Αυτό ζητούν και οι ενδιαφερόμενοι άνδρες και γυναίκες. Θέλουν να γνωρίσουν άτομα όχι με υψηλά εισοδήματα αλλά σοβαρούς συντρόφους με τους οποίους μπορούν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά.
Γιατί έρχονται σε μας
Στο ερώτημα γιατί σήμερα νέοι άνθρωποι με καλές σπουδές, καλή εμφάνιση και καλό εισόδημα καταλήγουν σ’ ένα τέτοιο γραφείο, εξηγεί: “Στην εποχή μας οι άνθρωποι αφιερώνουν πάρα πολύ χρόνο στις σπουδές, στη δουλειά τους, στις υποχρεώσεις τους, και δεν έχουν χρόνο να βγουν και να γνωρίσουν κόσμο. Αλλοι έχουν περιορισμένο κοινωνικό περίγυρο και σε κάθε περίπτωση δύσκολα πια πλησιάζει ο ένας τον άλλο σε ένα εστιατόριο ή ένα μπαρ.
Αλλοι είναι εσωστρεφείς, άλλοι είναι επιφυλακτικοί, άλλοι ντροπαλοί και δεν τολμούν να κάνουν το πρώτο βήμα.
Ετσι, απευθύνονται σ’ εμάς τους επαγγελματίες για να τους βρούμε τον κατάλληλο σύντροφο”.
Εχουμε πολλούς πελάτες απ’ όλη την Κρήτη
Ο κ. Πάππας υπογραμμίζει ακόμη ότι η Κρήτη έχει ένα προβάδισμα στα γραφεία συνοικεσίων: “Εχουμε πάρα πολλούς πελάτες από την Κρήτη και έχουμε παντρέψει και πολλούς επώνυμους Κρητικούς. Κάνουμε πολλούς επιτυχημένους γάμους στην Κρήτη γιατί οι Κρητικοί είναι άνθρωποι που πιστεύουν στο θεσμό του γάμου και της οικογένειας είναι ντόμπροι και σωστοί και είναι χαρά μας πάντα να συνεργαζόμαστε μαζί τους”.
Μας ζητούν μια ποιοτική γνωριμία
“Ο κόσμος τα τελευταία χρόνια επιστρέφει όλο και περισσότερο στο θεσμό της οικογένειας και ζητάει τις υπηρεσίες μας”, είπε στην “Π” η Κατερίνα Λούη ιδιοκτήτρια γραφείου συνοικεσίων στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την κα Λούη, οι νέοι άνθρωποι αναζητούν στις μέρες μας από ένα σωστό σύντροφο και έναν άνθρωπο με τον οποίο θα μπορούν να μοιράζονται τα έξοδα τής καθημερινότητας. Ενα κοινό σπίτι, δύο μισθούς κ.λπ.
Ωστόσο, η κα Λούη υπογραμμίζει ότι αυτό που ουσιαστικά ψάχνουν γυναίκες και άνδρες, είναι σύντροφοι με φινέτσα, μόρφωση και προσωπικότητα και όχι έναν άνθρωπο με υψηλά εισοδήματα.
Οι Κρητικοί ψάχνουν σύντροφο
Η μέση ηλικία που απευθύνονται στο γραφείο της είναι από 25-50 ετών, ενώ, όπως σχολιάζει η ίδια, έχει πολλούς πελάτες απ’ όλους τους νομούς της Κρήτης.
Πολλούς πελάτες από την Κρήτη έχει και το γραφείο της κυρίας Κωνσταντίνας Διαμαντή, η οποία μας είπε: “Εχουμε πελάτες αρκετούς και από την Κρήτη, απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Η συντριπτική πλειονότητα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ και αναζητούν έναν σύντροφο που να έχει επίπεδο.
Εμείς από την πλευρά μας φροντίζουμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές ωστόσο η τελική απόφαση είναι του υποψήφιου ζευγαριού, γιατί το μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει η χημεία που θα αναπτύξουν μεταξύ τους”.
Η κα Λένα Καστρησίου είναι κλινική ψυχολόγος και σύμβουλος σχέσεων και λειτουργεί γραφείο γνωριμιών στην Αθήνα από το 2004.
Η κα Καστρησίου μας είπε: “Η κρίση δεν έχει επηρεάσει τη ζήτηση υπηρεσιών, το αντίθετο. Οι άνθρωποι σιτς μέρες μας λόγω του απαιτητικού τρόπου της ζωής μας, βιώνουν τη μοναξιά.
Είτε έχουν πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις, είτε έχουν περιορισμένο κοινωνικό περίγυρο, είτε έχουν κάποιο δυσκολία στην επικοινωνία. Εμείς προσπαθούμε να τους καθοδηγήσουμε σωστά και να τους βοηθήσουμε να βρουν τον κατάλληλο άνθρωπο.
Πώς γίνεται αυτό; Η κα Καστρητσίου εξηγεί:
“Οι υπηρεσίες του γραφείου μας είναι προς το παρόν τρεις. Η βασική υπηρεσία αφορά προσωπικές γνωριμίες κατά την οποία με απόλυτη διακριτικότητα σύμβουλος τού γραφείου κάνει προσωπικές προτάσεις. Υπάρχει πρόγραμμα online για όσους προτιμούν αυτό τον τρόπο, απόλυτα αξιόπιστο καθώς οι φωτογραφίες και τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα στο site. Τέλος, μια φορά το μήνα το γραφείο μας διοργανώνει βραδιές για διασκέδαση, ποτό και χορό”.
“Εχουμε πελάτες από 22-78 ετών”
“Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από επικοινωνία και συντροφικότητα και όταν δεν μπορούν να βρουν μόνοι τους για διάφορους λόγους τον κατάλληλο άνθρωπο, το κάνουμε εμείς γι’ αυτούς”, σημειώνει η κα Ράνια Καλεμπέκογλου επίσης ιδιοκτήτρια γραφείου συνοικεσίων στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της, οι πελάτες είναι όλων των ηλικιών και κατά βάση αναζητούν συντρόφους σοβαρούς για να μοιραστούν μαζί τους τη ζωή τους. “Εχουμε και πολλούς από την Κρήτη”, σχολιάζει και προσθέτει: “Οργανώνουμε στοχευμένα ραντεβού με βάση το τι είναι και το τι ζητάει ο κάθε πελάτης αλλά η τελική απόφαση είναι δική τους, γιατί η χημεία παίζει καθοριστικό ρόλο και εκεί εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε.
Ετσι, παίζει μεγάλο ρόλο και η τύχη.
Μπορείς να βρεις το σύντροφό σου σε 1-2 ραντεβού, μπορεί και σε πολλά περισσότερα”, καταλήγει.
Το κόστος της συνδρομής στα γραφεία συνοικεσίων και γνωριμιών κυμαίνεται από 450-700 ευρώ.
Τρεις ιδιοκτήτες γραφείων συνοικεσίων μιλούν για πελατείες που αυξάνονται, ταμπού που καταρρίπτονται και κρίσεις που μας φέρνουν πιο κοντά.
«Νέα γυναίκα, μόνη, ψάχνει…». Μπορεί η τεχνολογία να έχει εξελιχθεί, μπορεί οι γνωριμίες να γίνονται πια (και) online, η δομή αυτή όμως δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά εδώ και πολλές δεκαετίες. Και αν μια γυναίκα, ή αντίστοιχα ένας άνδρας, ψάχνουν μόνοι στους σκοτεινούς διαδρόμους του διαδικτύου, τι τους εμποδίζει να το κάνουν και σε ένα γραφείο συνοικεσίων, που μετρά τις «επιτυχίες» του σε ρεκόρ που καταρρίπτονται κάθε χρόνο, και την ιστορία του σε δεκαετίες;
Απολύτως τίποτα, απαντούν ομόφωνα οι ιδιοκτήτες των γραφείων συνοικεσίων, που βλέπουν την πελατεία τους να αυξάνεται, τα ταμπού να καταρρίπτονται και τον μέσο όρο της ηλικίας των ενδιαφερομένων να πέφτει. Δεν μας πιστεύετε; Θα τους αφήσουμε να σας τα πουν εκείνοι.
«Τα γραφεία συνοικεσίων δεν είναι πια ταμπού»
«Το παράδοξο είναι ότι παρ’ όλη την κρίση σε όλα τα άλλα επαγγέλματα, στα γραφεία συνοικεσίων
παρατηρούμε μια σχετική αύξηση» λέει ο Γιώργος Πάππας, ιδιοκτήτης του ομώνυμου Γραφείου Συνοικεσίων που λειτουργεί από το 1939 στο Κολωνάκι, και Πρόεδρος των Γραφείων Συνοικεσίων Ελλάδος. «Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς, είναι γνωστό ότι στις κρίσεις, και γενικότερα όταν συμβαίνουν πράγματα που ταράζουν τον κόσμο, οι άνθρωποι ενστικτωδώς σκεφτόμαστε ως λύση τη συντροφικότητα, το να μην είμαστε μόνοι.
»Ένας δεύτερος λόγος είναι τα οικονομικά προβλήματα. Κανείς δεν θέλει να χαλάει τα λεφτά του σε άκυρες και άσκοπες συναντήσεις. Κι έπειτα, ο καθένας σκέφτεται ότι με δύο το καράβι θα πάει καλύτερα –ακόμα και σε περίπτωση συμβίωσης, τα οικονομικά μοιράζονται.
»Επίσης, ενώ στις μέρες μας υπάρχουν πάρα πολλά sites γνωριμιών, Facebook κλπ, στην πορεία των πραγμάτων διαπιστώνει κανείς ότι όλα αυτά είναι ανεξέλεγκτα. Δεν ελέγχονται από κανέναν, όπως είναι το γραφείο μας, που θα πάρουμε την ταυτότητα του άλλου, θα γνωρίζουμε τα πραγματικά του στοιχεία, θα έχουμε προσωπική άποψη. Στο διαδίκτυο, θα το βλέπετε κι εσείς καθημερινά, μπορεί να λέει η άλλη ‘είμαι κούκλα’ και να γράφει μια γιαγιά. Χάνεται, λοιπόν, η εμπιστοσύνη.
»Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ή και του ’80 ακόμα, οι ηλικίες που απευθύνονταν στα γραφεία συνοικεσίων ήταν οι λεγόμενες ‘ηλικίες γάμου’ –αποφάσιζαν, βέβαια, και πολύ πιο νέες οι κοπέλες τότε να παντρευτούν. Πλέον, μας εμπιστεύονται πολύ περισσότεροι νέοι. Τόσο για να μην χάνουν τον χρόνο τους, όσο και γιατί ξέρουν ότι αυτή η ‘μαγική διαδικασία’ του έρωτα δεν χάνεται επειδή πρόκειται για γνωριμία μέσω γραφείου. Εμείς φροντίζουμε μόνο για την γνωριμία, την πρώτη επαφή. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι που αποφασίζουν. Το πρώτο που παίζει ρόλο είναι η χημεία. Αν αυτή δεν κολλάει, που λέμε, τίποτα δεν προχωράει.
»Κάτι ακόμα που έχει βοηθήσει στην αύξηση, είναι ότι πλέον ο κόσμος μιλάει. Μια κοπέλα, δηλαδή, μπορεί να πει στην φίλη της ότι γνώρισε κάποιον από το γραφείο συνοικεσίων, και να της προτείνει να το
δοκιμάσει. Δεν είναι ταμπού πια τα γραφεία συνοικεσίων. Κάναμε, μάλιστα, πρόσφατα μια έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πολλά γραφεία, και διαπιστώσαμε ότι ενώ παλαιότερα το 100% της πελατείας αποτελούσαν χήροι και διαζευγμένοι, τα τελευταία χρόνια ένα πολύ υψηλό ποσοστό, πάνω από 60%, είναι ελεύθεροι, που έρχονται για τον πρώτο τους γάμο ή την πρώτη τους συμβίωση. Αυτό σημαίνει ότι έχουν καλή ενημέρωση από φίλους και συγγενείς.
»Κι αυτό με την σειρά του συμβάλλει ώστε να αυξηθεί το πελατολόγιο εκείνων που δεν έχουν ‘αποτύχει’. Παλαιότερα, έρχονταν πολλοί στα γραφεία συνοικεσίων με το σκεπτικό ότι ο προηγούμενος γάμος τους ‘απέτυχε’ και δεν θέλουν να την ‘ξαναπατήσουν’. Ξέρετε, ο νούμερο ένα λόγος διαζυγίου δεν είναι η απιστία, όπως κυκλοφορεί, αλλά η έλλειψη επικοινωνίας και η προβληματική συμβίωση –το ότι το ζευγάρι
δεν ταιριάζει, για να το πούμε απλά. Σε αυτό, εμείς πάλι υπερτερούμε. Έχουμε διαπιστώσει με έρευνες ότι δεν έχουμε διαζύγια. Μιλάμε για μηδενικό βαθμό. Θεωρείται ο πιο σταθερός γάμος.
»Στην πλειοψηφία τους, οι άνδρες που απευθύνονται σε εμάς είναι από 33 έως 45 ετών, και οι γυναίκες από 28 έως 45, ίσως και έως 50 ετών.
»Όλοι παντρεύονται επειδή αρέσει ο ένας στον άλλο. Δεν νομίζω ότι μπαίνει κανείς στη διαδικασία να παντρευτεί για λόγους οικονομικού συμφέροντος, κι εδώ που τα λέμε δεν λύνεις κανένα πρόβλημα μπαίνοντας σε μια σχέση ή σε ένα γάμο με αυτό το σκεπτικό. Άλλωστε, δεν παντρεύονται αμέσως. Υπάρχει ένα στάδιο γνωριμίας, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις έως έξι μήνες, και που είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς αν ταιριάζει με τον άλλο».
Για απεριόριστο χρονικό διάστημα, η εφάπαξ συνδρομή είναι 700 ευρώ. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα της ετήσιας συνδρομής, η οποία ανέρχεται στα 500 ευρώ.
«Ο κόσμος σήμερα απευθύνεται πιο εύκολα σε ένα γραφείο»
Ο κόσμος σήμερα εμφανίζεται περισσότερο απελευθερωμένος από το ταμπού του γραφείου συνοικεσίων, παρατηρεί η κ. Λούη, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου γραφείου με ιστορία χρόνων στον Πειραιά. «Ο κόσμος έρχεται πιο εύκολα σε εμάς γιατί έχει καταλάβει ότι όλη αυτή η κρίση έχει φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους για να κάνουν οικογένεια. Τους ενδιαφέρει περισσότερο σε σύγκριση με άλλα χρόνια, έχουν ξεπεράσει τα ταμπού τους», λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την κ. Λούη, ο κόσμος δεν θέλει να χάσει χρόνο. «Έρχονται και μου λένε ότι έχουν προσόντα και ένα άλφα μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο και δεν θέλουν να περιφέρονται τυχάρπαστα και να γνωρίζουν όποιον να ‘ναι. Τους ενδιαφέρει κάτι αντίστοιχο και αυτό δεν βρίσκεται στον δρόμο», αναφέρει. «Ένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα περιφέρεται να κάνει καμάκι δεξιά και αριστερά, ούτε καμία γυναίκα της προκοπής θα περιμένει να της κάνει νόημα κάποιος. Θα εξαντλήσει το κοινωνικό της περιβάλλον και μετά θα έρθει σε εμάς για να βρει το άλλο της μισό», προσθέτει.
Η διαδικασία για να βρει κάποιος το ταίρι του περιλαμβάνει την εγγραφή του ως μέλος και μια συνέντευξη για το τι ακριβώς ψάχνει. «Οι προτάσεις που γίνονται από το γραφείο είναι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που έχουμε καταγεγραμμένα. Αυτοί είναι οι παράγοντες που διευκολύνουν την εξέλιξη και γίνονται έτσι λιγότερα λάθη. Όταν είναι σαφής, του προτείνουμε και κάτι αντίστοιχο», λέει η κ. Λούη σχετικά.
Όσον αφορά την αλλαγή των κριτηρίων ελέω κρίσης, η κ. Λούη είναι κατηγορηματική: «Κανένας δεν μπορεί να ζήσει με κάποιον που δεν αγαπάει ή δεν τον θέλει. Είναι κάτι που ευτυχώς οι Έλληνες δεν κάνουν ποτέ. Ίσα ίσα, που έχουν υπέρ του δέοντος απαιτήσεις στο να βρουν το τέλειο. Γιατί ακριβώς δεν παίρνουν από κάπου αλλού χαρά. Η προσωπική μας ζωή είναι προσωπικό μας καταφύγιο και δεν κάνουμε καμία έκπτωση σε αυτό».
Το γραφείο της κ. Λούη χρεώνει 700€ με συμβόλαιο απεριορίστου χρόνου για εφάπαξ αμοιβή, ενώ οι τιμές της παραμένουν σταθερές εδώ και αρκετά χρόνια.
«Το Μνημόνιο μας φέρνει πιο κοντά»
Η κ. Μάγδα Πετρίδη, ιδιοκτήτρια του γραφείου Vip’s παρατηρεί και εκείνη μια μικρή αύξηση στο πελατολόγιό της, παρά την οικονομική κρίση. «Παρά τα οικονομικά προβλήματα που έχει ο κόσμος, τους ενδιαφέρει να κάνουν οικογένεια. Όπως λέω μερικές φορές, το Μνημόνιο μας φέρνει πιο κοντά. Ο κόσμος θέλει να προγραμματίσει την ζωή του και να μην είναι χύμα, να μην χαλάει άσκοπα τα λεφτά του», λέει η ίδια.
Ο μέσος όρος των ηλικιών που απευθύνονται στο γραφείο έχει σύμφωνα με την κ. Πετρίδη μειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι χτυπούν την πόρτα της. «Παλαιότερα δεν είχαμε πολλούς νέους ανθρώπους. Τώρα με χαρά μου βλέπω ότι και τα νέα παιδιά από 25 χρονών ενδιαφέρονται
να κάνουν σοβαρές γνωριμίες. Γενικά εμάς μας προσεγγίζουν όλες οι ηλικίες, από 25 μέχρι και 85, από κάθε κοινωνική τάξη», αναφέρει.
Όσον αφορά τα κριτήρια λόγω κρίσης, η κ. Πετρίδη επισημαίνει πως σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται και γνωριμίες «λόγω ανάγκης» από πλευράς των πελατών. «Είμαι ευχαριστημένη από το επίπεδο των
ανθρώπων που έρχονται εδώ, είναι συνειδητοποιημένοι και καταξιωμένοι επαγγελματικά, όμως ανέκαθεν
υπήρχε και θα υπάρχει ο γάμος λόγω ανάγκης για ορισμένο κόσμο. Εκείνο που με ευχαριστεί, όμως, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων ενδιαφέρονται για την συντροφικότητα, να βρουν ένα σωστό ταίρι και να ζήσουν όμορφα», λέει.
«Σχεδόν όλοι τους καταλήγουν να παντρεύονται. Μπορεί να μην γίνει τον ίδιο χρόνο, όμως στον επόμενο η κατάληξη είναι ο γάμος. Μας ενημερώνουν μάλιστα και μας στέλνουν και προσκλητήρια», προσθέτει.
Η τιμή για εγγραφή στο γραφείο της κ. Πετρίδη ανέρχεται στα 550€ χωρίς ΦΠΑ και είναι εφάπαξ μέχρι ο πελάτης να παντρευτεί.
Η Ελεονώρα Μελέτη επέστρεψε με το 27ο επεισόδιο της
εκπομπής «Hashstag» στο Epsilon, ενώ το θέμα της ημέρας
ήταν η λέξη «συνοικέσιο»
Η
Ελεονώρα Μελέτη επισκέφθηκε ένα γνωστό γραφείο συνοικεσίων
και έφτιαξε το δικό της προφίλ προς αναζήτηση γαμπρού. Το
συγκεκριμένο γραφείο έχει και εκπομπή γνωριμιών στην οποία
εμφανίστηκε ως καλεσμένη.
http://www.tvshow.gr/gossip/79353,Eleonwra_Meleth:_Deite_thn_episkeyh_ths_.html
Μα καλά, ποιoς πάει σε γραφεία συνοικεσίων;
Περάσαμε ένα απόγευμα με τον βασιλιά του ζευγαρώματο
Συνέντευξη με τον άνθρωπο που υποστηρίζει ότι έχει παντρέψει 16.800 ζευγάρια μέχρι σήμερα. Άντε και στα δικά μας!
http://popaganda.gr/giorgos-pappas-o-metr-tou-zevgaromatos/
Φωτογραφίες: Ασπασία Κουλύρα